Palačinky
Jeden z tradičních receptů.
Ingredience:
-1 L mléka,
-3 vejce,
-20 dKg cukru,
-sůl (špetka),
-50 dKg hladké mouky,
-40 g droždí,
-olej,
-povidla,
-moučkový cukr (na pocukrování hotových palačinek).
Z trošky vlažného mléka, mouky, cukru a droždí si připravíme kvásek. Tedy potřebujeme vzejít kvásek. (co-znamena-kdyz-ma-vzejit-kvasek/).
Z mléka, vajec (žloutků), cukru, špetky soli si připravíme řidké těsto.
Do takto připraveného těsta přidáme kvásek a sníh z bílků.
Těsto lijeme na pánev a opečeme z obou stran.
Hotové palačinky mažeme povidly (marmeládou, dřemem), stáčíme do ruličky a sypeme moučkovým cukrem.
Z daného množsví se dá nasmažit 30 a více palačinek, ale zapomněl jsem to spočítat. Smažení zabere hodinku času a více. Záleží kolik pánvi jsme schopni obhospodařit.