Bramborák

Potřebné suroviny:

  • 1 kg syrových brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 5 lžic mléka
  • dva až tři stroužky česneku -> prolisovat nebo utřít se solí.
  • 2 vejce
  • cca 8 g soli.
  • majoránku (cca půl kávové lžičky)
  • pepř ( cca čtvr kávové lžičky)
  • tuk na smažení

Postup přípravy:

Syrové brambory oškrábeme, obyjeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu a ještě z brambor vymačkáme část vody.
Přidáme sůl, vejce, pepř, česnek, majoránku, mouku a dle potřeby mléko, tak aby těsto nebylo tuhé. Smažíme na vrstvě rozpáleného oleje. Dáváme takové množství, abychom na pánvi vytvořili placku o výšce do 1 cm.
Do těsta je možné přidat 250 g kysaného zelí, místo majoránky drcený kmín. Dále také můžeme do těsta přidat uzené maso, šunku a podobně. S tím, že v tomto případě je lepší méně solit těsto, jelikož uzenina je již tak dost slaná, tak aby chuť lépe vynikla.