Co znamená, když má vzejít kvásek.
Jak nechat vzejít kvásek.
Vzejít kvásek znamená, probudit kvasnice, aby nabyly a my mohli dělat kynuté těsto.
Návodů je spousta. Já používám keramickou mísu, která lépe drží teplo (větší teplotní setrvačnost). Dále pak elektrickou troubu, která dokáže při nejnižším stupni vytvořit teplotu kolem 40-50°C a tak je pro vytvoření kvásku ideální.
Do vlažného mléka, kterého potřebujeme necelý hrnek, rozmícháme lžíci cukru a rozdrobíme do hrnku kvasnice (vhodně ohřáté mléko bez teploměru poznáme tak, že zcela v klidu lze v mléce udržet prst, raději příjemný pocit, než zbytečně teplé). Vlijeme do důlku v mouce (tedy mouku, kterou potřebujeme již na nějaký hotový recept.) A dáme do vyhřáté trouby 40-50°C, přikryjeme utěrkou, aby nešlo zbytečně na kvasnice ostré teplo, které trouba při sepnutí a vyhřátí vytváří. Nebo dáme mísu na nějaké teplé místo. Během patnácti minut by měl kvásek krásně vzejít. Jak vypadají kvasnice když vzejdou, je na obrázku níže.
Pokud si chci kvasnice udělat pro nějaký recept zvlášť, tak na hrnek mléka dávám, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Nejlépe ještě dát si rozdrobené kvasnice do nějaké nádoby, na ně nasypat cukr, nechat je roztéct (promíchávat, aby se spojily v mazlavou hmotu) a poté zalít mlékem a vmíchat mouku. Poté nechat vykynout na teplém místě či troubě 40-50 °C cca 10-15 minut.
Děkuju nevěděl jsem jak to má vypadat 😀